Hotstone massage

Herkomst
Het masseren met hete stenen is al eeuwenoud.
Al zolang de mens op aarde is worden stenen gebruikt voor gereedschap en hulpmiddelen. Zo werden stenen bijvoorbeeld gebruikt ter verwarming bij koude nachten. Men plaatste de stenen eerst in het vuur, waarna ze als verwarming dienden onder een deken van huiden of bladeren.
Langzaam aan werden de warme stenen over de gehele wereld voor diverse doeleinden steeds vaker toegepast.
De Grieken en Romeinen gebruikten in de badhuizen stenen om elkaar mee te masseren, omdat spierpijn, ongemakken en kwetsuren hierdoor afnamen.
Ook werd deze massage gebruikt bij de Inca’s, indianen, Maöries en vele andere culturen. Ze gebruikten warme stenen bij diverse rituelen, afhankelijk van de cultuur.
In de oosterse cultuur werden warme stenen gebruikt om ziekten en aandoeningen te voorkomen en te behandelen. Hier werden de stenen onder andere op de acupunctuurpunten geplaatst en over de meridianen gestreken.

Een hotstone massage wordt ook wel Lavastone, Yoastone of LaStone genoemd. Het is een lichaamsbehandeling vanuit de gedachtegang ‘Ziel, lichaam en geest zijn één’.

Effect
Door de combinatie van warmte en beweging, dit wordt thermodynamica genoemd, kan de masseur dieper in het spierweefsel komen, waardoor de massage of behandeling effectiever is.

Een hotstone massage zorgt ervoor dat het lichaam zichzelf hersteld, het helpt afvalstoffen af te voeren, draagt bij aan het ontgiften van het lichaam, stimuleert de organen en kan het lichaam meer in balans brengen.

Hotstone Massage is goed bij spierpijn, spier verstuikingen en spierspanningen. Het helpt bij een verminderde bloedcirculatie, bij rugklachten, artritis, reuma*, fibromyalgie, menstruatiepijn.  Door de ontspannende werking helpt het bij stress en angstgevoelens, maar let op, het werkt niet bij een burn-out.

*Let op: dit geldt niet voor alle vormen van reuma, neem contact op met een arts of therapeut voor een advies.

Techniek
De hotstone massage wordt gegeven met mooi door de natuur afgeronde vulkanische stenen. Ze hebben meestal een temperatuur van tussen de 45 °C en 50 °C. Door de warmte van de stenen werkt een hotstone massage dieper door dan een gewone massage.
Deze massage wordt niet alleen met de stenen gegeven, maar zijn de stenen een verlengstuk van of een aanvulling op de handen van de masseur.

Deze massagetechniek kan worden gecombineerd met andere behandelingen, namelijk ontspanningsmassage,sportmassage, pedicure of manicure, schoonheidsbehandeling, kuur, spa, sauna, stoelmassage, shiatsu of bij natuurgeneeskundige en klachtgerichte behandelingen.

Maar meestal wordt de hotstone massage op de volgende manier uitgevoerd.
Eerst wordt er een aantal stenen op en naast je neergelegd. Deze stenen zorgen ervoor dat het lichaam aan de warmte kan wennen en zorgen voor ontspanning. Vervolgens wordt het lichaam in gemasseerd met olie om de stenen goed over de huid te laten glijden. De massage bestaat voornamelijk uit lange rustige en cirkelvormige strijkingen.

Als het buiten boven de 25 °C is, kan je beter geen hotstone massage ondergaan. Je lichaam  kan namelijk bij zo’n temperatuur niet genoeg afkoelen. Verder is deze massagevorm niet geschikt als je koorts of spataderen hebt. Ook niet bij kanker, omdat het de lymfestroom activeert. Bij andere aandoeningen zoals hartklachten, bloeddrukproblemen, suikerziekte en zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn, je kan dan het beste eerst overleggen met een specialist.