Guasha therapie

Guasha therapie

Guasha is een eeuwenoude schraaptechniek die, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, uiteindelijk in China verder ontwikkeld is.
Studies hebben deze techniek een medisch wetenschappelijke basis gegeven en daaruit is Guasha therapie ontstaan, een therapie die zijn weg gevonden heeft in de hoofdstroom van de Traditionele Chinese Geneeskunst en in Chinese ziekenhuizen toegepast wordt.

‘Gua’ betekent: ‘schrapen’ en ‘sha’ betekent: ‘stagnerende energie die zich in het lichaam vertaalt naar klachten of ziekten’. Deze stagnerende energie (afvalstoffen) is voor de cliënt te voelen als zandkorrels onder de huid als de therapeut met een speciaal daarvoor ontworpen jadesteen over deze plekken gaat.

Guasha kan worden toegepast bij meer dan 400 kwalen, waaronder:
Pijnsyndromen zoals hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn, RSI, fybromyalgie, tenniselleboog, rugpijn, lumbago, zenuwpijn, ischias, heuppijn, nabehandeling blessures, verzuring, stijfheid, bewegingsproblemen, gevoelloosheid, spierkramp…..
Chronische stoornissen zoals bloedrisicofactoren (b.v. te hoog cholesterol), essentiële hoge bloeddruk, circulatiestoornissen, aderverkalking, obstipatie, ziekte van Crohn, overgewicht, (pre)diabetes, psoriasis, glaucoom, ziekte van Menière, (pre)Parkinson, menstruatiestoornissen, klachten van de menopauze, chronische bronchitis, artrose, reuma, jicht, osteoporose…..
Verder: ME, voedselintolerantie, allergie, candida, immuunzwakte, slapeloosheid, burn-out, depressie, stress…
Ook kan Guasha preventief ingezet worden en zijn cosmetische behandelingen mogelijk.

Guasha wordt in beginsel meestal toegepast voor fysieke klachten en door deze toepassing worden fysieke blokkades opgeheven. Het lichaam wordt vitaler doordat er een betere doorstroming plaats vindt van bloed en energie. Ook het zenuwstelsel gaat hierdoor beter functioneren. Daardoor revitaliseert het hele lichaam, ook het mentale/psychische gedeelte.

Guasha veroorzaakt een soort prikkeling bij mentale/psychische blokkades waardoor een vorm van zelfreflectie optreedt die bewustwording tot gevolg heeft. Naast lichamelijke klachten kunnen zo met Guasha ook emotionele ongemakken worden verholpen.

De Chinese jadesteen wordt al duizenden jaren lang gebruikt om innerlijke rust te creëren en de eigen genezende kracht te versterken. Het is dan ook niet vreemd dat veel patiënten met stress of zelfs een burn-out door middel van deze therapie kunnen worden geholpen.

De resultaten van Guasha worden verkregen door de gelijktijdige inwerking op de huid, de subcutis, het bindweefsel, het lymfestelsel, de meridianen, het periost (botvlies), de spieren, de bloedvaten, de zenuwen, de hersenen en het immuunsysteem en daarmee op de verschillende functies, systemen en organen van het gehele lichaam.

Guasha stimuleert het immuunsysteem, ontgift en ontzuurt, bevordert de bloedsomloop, reguleert functies en organen, neemt blokkades en pijn weg, revitaliseert en regenereert, vermindert stress, moeheid en burn-out, brengt emoties in balans, ontspant en bevordert helderheid van geest.

Guasha is gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het tot stand brengen van een betere doorstroming van Qi en Bloed.

Guasha, de behandeling
Tijdens een behandeling wordt een speciale Chinese kruidenolie op de huid aangebracht. Deze olie dient ter bescherming van de huid.

Elk Chinees kruid in de olie heeft een eigen specifieke werking voor het lichaam. De kruiden zorgen voor ontspanning, ontgifting, werken verwarmend en stimuleren de doorbloeding.

De steen die bij Guasha wordt gebruikt wordt een schraper of ‘bao yü’ genoemd. Deze steen is meestal van jade, een edelsteen die in China al eeuwen staat voor innerlijke rust, energie en zelfgenezing.

Naast jade is de hoorn van een buffel een veel gebruikt schraapinstrument. Ook wordt soms gewerkt met een Bian-stone (meteoriet), deze brengt meer warmte in het lichaam.

Nadat de olie is aangebracht, wordt over het lichaam geschraapt.

Het schrapen gebeurt meestal op bepaalde plekken op de rug die corresponderen met de organen (reflexzones) en meridianen. Verder op plaatsen waar de spanning zich heeft opgehoopt. Vaak is dit vooral in de rug, de hals en de ledematen. Maar de plek waar Guasha toegepast kan worden ligt niet altijd alleen op die locaties. Soms is het schrapen op reflexgebieden op het hoofd of de handen de oplossing voor het wegwerken van spanning elders in het lichaam.

Op plaatsen waar blokkades in het lichaam zijn, verschijnen tijdens het schrapen plekken die eruit zien als bloeduitstortingen of schrammen. Deze bloeduitstortingen vertonen zich niet op de huid maar in de huid en kunnen variëren van diep rood tot zelfs zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en vaak betekent dit ook: hoe chronischer de stoornis.
Dankzij de kruidenolie voelt degene die behandeld wordt nauwelijks pijn. Bij een normale conditie van het lichaam verdwijnen de rode vlekjes volledig binnen 3 tot 7 dagen.
Doordat men zich vaker laat behandelen met Guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat het lichaam steeds gezonder wordt.

Een behandeling duurt ongeveer een uur. De eerste keer wordt voorafgegaan door een inleidend gesprek, waarin de klachten van de patiënt worden besproken, eventueel enkele onderzoeken gedaan en wordt uitgelegd hoe de methode werkt. Soms worden er ook aanvullende adviezen gegeven, zoals een dieet, supplementen of reinigingskuur.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de reactie van het lichaam en verschilt per persoon. Soms kan een klacht na één bezoek over zijn, maar het kan ook zijn dat men meerdere keren moet worden behandeld. Dit ligt niet alleen aan de ernst van de klacht.

Soms heeft een mens zoveel geprobeerd om beter te worden dat hij of zij te lang met een bepaalde kwaal heeft rondgelopen en dan duurt het wat langer om te genezen. Het gemiddeld aantal behandelingen is vier, chronische aandoeningen hebben gewoonlijk meerdere behandelingen nodig.

Na de behandeling is het belangrijk om veel water of kruidenthee te drinken om de gifstoffen die door de behandeling zijn vrijgekomen af te voeren.

Men mag de eerste 3 uren niet douchen, zwemmen of naar de sauna. Direct na de behandeling kan men beter geen zware lichamelijke inspanning leveren en het is beter om 2 uur voor en na de behandeling geen zware maaltijd te nuttigen.

Contra indicaties voor Guasha zijn:

  • het hebben van een bloedziekte
  • het gebruik van bloedverdunners
  • extreme angstgevoelens of zwakte
  • honger of dorst
  • hartfalen
  • koorts
  • voor de behandeling intensief gesport hebben

Guasha, afvalstoffen:
Een van de grootste oorzaken van klachten en ziekten zijn: AFVALSTOFFEN!!!

Afvalstoffen die we via ons voedsel binnen krijgen (met gif bespoten voedsel, teveel suikers, teveel vetten, teveel cafeïne, grote consumptie van vlees en andere dierlijke eiwitten, bepaalde E-nummer toevoegingen), maar ook door stress, spanning, milieuvervuiling, electro-smog (tv, computer, gsm, enz.), medicatie, roken, alcohol en een tekort aan lichaamsbeweging.

Afvalstoffen worden door ons lichaam opgeslagen op die plaatsen waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. En dat is het bindweefsel, spieren en gewrichten.
Hoe meer afvalstoffen hoe meer het bindweefsel verzadigd raakt. Doordat het bindweefsel dichtslibt, kunnen voedingsstoffen vanuit de bloedbaan minder goed de cellen bereiken, wat nodig is voor een goede stofwisseling. Doordat er minder voedingsstoffen worden opgenomen, krijgen de cellen minder zuurstof.

Afvalstoffen die vrijkomen door verbranding (een natuurlijk proces dat plaatsvindt in de cellen), moeten terug via het bindweefsel naar de bloedbanen zodat deze de afvalstoffen weer kunnen afvoeren. Maar ook deze afvalstoffen bereiken moeilijker de bloedbanen omdat het bindweefsel al vol zit met afvalstoffen.
Gevolg: energie (Qi) kan niet goed meer stromen, pijn, bewegingsbeperking en verdere gezondheidsklachten.

De Traditionele Chinese Geneeskunde kent 3 stadia van ‘slechte Qi’:

  • Het 1e stadium is de toxische (giftige) Qi. Dit is aan de orde wanneer afvalstoffen en giftige resten zich ophopen in ons lichaam. Dit kan resulteren in serieuze gezondheidsproblemen.
  • Het 2e stadium is de gestagneerde Qi. Dit wordt veroorzaakt door gebrek aan beweging, chronische hart-, nier-, milt- en/of longproblemen en… overgewicht. Deze trage of stilstaande energie gaat altijd gepaard met pijnen in verschillende delen van het lichaam.
  • Het 3e stadium noemt men dode Qi. Dit is een stagnatie die al een lange tijd in het lichaam aanwezig is. Hierdoor is er in de weefsels ook een gebrek aan zuurstof ontstaan. Dode Qi kan zeer veel schade veroorzaken in de vorm van ernstige degeneratieve aandoeningen.

Een Guasha behandeling is direct, effectief en krachtig. Het omvat massage, bindweefsel- en periostbehandelingen, reflexzonetherapie, acupunctuur, moxa, lymfedrainage, zuurstoftherapie, ontspanningstherapie, etc.
Alles in ÉÉN simpele behandeling!

Guasha, de werking
Door met een schraper over de huid te bewegen, ontstaat een zuiging in het onderhuids bindweefsel. Deze zuiging zorgt ervoor dat gestagneerd intercellulair vocht en afvalstoffen naar de oppervlakte bewegen.

Met het naar de oppervlakte komen van afvalstoffen komt er tegelijkertijd ook wat serum van rode bloedlichaampjes uit de uiteinden van de zeer fijne haarvaatjes mee naar boven. Dit veroorzaakt de rode vlekken, de sha’s, die zichtbaar worden.

Doordat het serum en de rode bloedlichaampjes in het bindweefsel komen, ontstaat er een reactie van het immuunsysteem van ons lichaam. Dat er afvalstoffen in het bindweefsel aanwezig waren, dat was het lichaam wel gewend, het heeft zelf die afvalstoffen daar gedumpt. Maar bloed is een andere zaak. Daar wordt meteen op gereageerd, omdat het niet thuis hoort in het bindweefsel.

Ons lymfesysteem en de bloedsomloop worden geactiveerd om de vreemde indringers af te voeren. De afvalstoffen worden opgenomen en afgevoerd door bloed en lymfe naar de organen die er zijn om deze stoffen te verwerken, zoals lever en nieren. Veel water drinken na een Guasha behandeling, op de dag van de behandeling en de dag erna, is dan ook belangrijk om de afvalstoffen daadwerkelijk te kunnen afvoeren via blaas en nieren.

(Ook zweten, na intensieve fysieke arbeid of tijdens het nemen van een sauna, is een goede manier om van overtollige afvalstoffen af te komen. Passief zweten, zoals nachtzweten of tijdens de overgang, is een teken dat we teveel afvalstoffen in ons lichaam hebben. De huid reageert dan als een soort noodventiel om deze stoffen te lozen).

Eigenlijk is Guasha een beetje te vergelijken met een vijverfilter. Roert men over de bodem van de vijver, dan komen veel afvalstoffen boven. Deze worden vervolgens door de vijverfilter afgevoerd. Het water wordt weer helderder. Na een aantal keren roeren zullen er weinig tot geen afvalstoffen meer over zijn.